Humaks första svenskspråkiga kurs väckte intresse!

SamVäg-projektet har under det gångna året tagit varje tillfälle i akt att presentera det nya tvåspråkiga studieutbudet för intresserade parter. Vi har aktivt deltagit i olika seminarier och tillfällen för att sprida information om samhällspedagogstudierna (se tidigare nyheter). Eftersom samhällspedagogexamen (YH) inte längre är möjlig att avlägga på svenska i Finland, har vi även presenterat och marknadsfört denna möjlighet för finlandssvenska utbildningsenheter både på andra och tredje stadiet.

SamVäg-studierna och kursernas innehåll har väckt stort intresse bland de finlandssvenska utbildningsorganisationerna. Särskilt de kurser, som på olika sätt behandlar kulturella aspekter i samhället, så som integration, mångfald och jämlikhet, har visat sig ha en efterfrågan inom den finlandssvenska utbildningen. Detta är färdigheter som är viktiga att bemästra i dagens arbetsliv, så gott som oavsett vilken bransch hen jobbar inom.

Humak har nu, tack vare SamVäg-projektet kunnat svara på denna efterfrågan på kurser. Vi erbjuder nu för första gången en av våra kurser, Mänskliga rättigheter och mångfald (5 sp), helt och hållet på svenska via Öppna yrkeshögskolan. Sommarkursen, som också erbjuds via yrkeshögskolornas gemensamma plattform Campus Online, lockade till sig totalt 20 studerande och inleddes den 1.6.2020.

Kursen Mänsliga rättigheter och mångfald väckte stort intresse på yrkeshögskolornas gemensamma portal för Öppna YH kurser

Inkommande höst (2020) erbjuds kursen Mänskliga rättigheter och mångfald (5sp) på nytt via Öppna yrkeshögskolan och Campus Online. Vi planerar även att utveckla ytterligare tre (3) tvåspråkiga kurser ur SamVäg- studieutbudet, för att i fortsättningen kunna erbjuda dem på svenska för intresserade studerande. Dessa kurser är Mångkulturell kompetens och integration (5sp), Ett mångfaldigt samhälle (5sp) och Mångfald i arbetslivet (5sp). Tillsammans bildar de ett Kompetenspaket inom mångfald på 20 studiepoäng, som vem som helst i framtiden kan avlägga vid Humaks Öppna Yrkeshögskola.

I hopp om att SamVäg-projektet även i fortsättningen leder till nya öppningar, studiemöjligheter och samstudier över språkgränserna, önskar jag er alla en avkopplande sommar!

Janina Sjöstrand, lektor, Humak